Istoric
Piatra de temelie a clădirii impozante, atât prin mărime, cât şi prin arhitectură, a fost pusă într-o frumoasă zi de duminică, 3 iunie 1928, în prezenţa Majestăţii Sale, Regina Maria şi a ÎPSS Patriarh Regent, dr. Miron Cristea. Acest eveniment deosebit de important pentru existenţa şcolii noastre a fost relatat pe larg în ediţia din 6 iunie 1928 a Ziarului “Universul”. Din discursul primarului sectorului de la acea vreme, A. D. Mincu, aflăm că acest cartier situat pe Câmpul Pleşoianu era alcătuit 70% din muncitori săraci, ai căror copii nu aveau unde să meargă la şcoală sau frecventau şcoli ale căror sedii se aflau în clădiri mici, total neadecvate desfăşurării activităţilor de învăţământ. Drept urmare, prin donaţii de pământ ale locuitorilor cartierului, se poate începe construirea bisericii şi şcolii Sfânta Maria. Clădirea în care funcționează Școala Gimnazială “Petre Ispirescu” a fost construită în perioada 1928 – 1931.
Prima școală care beneficiază de frumoasa clădire este Școala primară de băeți Nr. 45, înfiinţată în chiar anul dării în folosinţă a clădirii, şi anume 1931.
Ulterior, în anul 1932, spre finele lunii aprilie, elevele Școlii primare de fete Nr. 29 se vor bucura şi ele de noua construcție, alături de copiii Școlii de elevi mici Nr. 45. Şcoala primară de fete nr. 29 a fost înfiinţată în anul 1872 şi îşi desfăşura activitatea într-o clădire neîncăpătoare şi neconformă, aşa cum reiese din Registrul de inspecţii şcolare, pe strada Griviţei nr. 232, în apropierea străzii Vasile Gherghel.
În Lucrarea Sectorul de Verde 1926-1936, școala era descrisă ca fiind una dintre cele mai mari din Bucureşti, având un efectiv de 937 de elevi.
Din anul 1953, după o nouă numerotare a şcolilor, cele două școli devin Şcoala Mixtă de 7 ani Nr. 171.
În anul 1958 s-a propus ca şcoala să poarte numele marelui povestitor PETRE ISPIRESCU.
În anul 1962 noua denumire a Școlii devine Şcoala Mixtă de 8 ani Nr.171 Petre Ispirescu.
În anul 1963 școala noastră își schimbă denumirea în Şcoala Generală de 8 ani Nr.171 Petre Ispirescu.
Numele actual al şcolii noastre este Şcoala Gimnazială “Petre Ispirescu”.
Şcoala Gimnazială “Petre Ispirescu” a reprezentat din momentul construirii un centru de iradiere a învăţăturii nu numai la nivelul copiilor, ci şi la nivelul adulţilor, pentru că asocierea familiei la procesul educativ a fost unul dintre obiectivele învăţământului românesc, încă de la reforma iniţiată de SPIRU HARET.
Ridicarea în timp a acestui cartier s-a datorat în mod implicit şcolarizării tuturor copiilor, prin strădania cadrelor didactice, a învăţăturii propagate an de an, care, a dus la cariere uneori strălucitoare, realizate de foşti elevi ai şcolii. Educaţia ecologică s-a manifestat în grija faţă de Parcul „Regina Maria” din vecinătatea şcolii, faţă de şcolile înconjurătoare, contribuţia la menţinerea spaţiului verde din împrejurimi. Serbările şcolare, la care adeseori participă nu numai cei implicaţi în realizarea lor şi familiile acestora, ci şi alţi locuitori ai cartierului, sunt o dovadă a prestigiului de care se bucură şcoala în zonă.
Sursă foto vechi 1936:
http://digibuc.ro